TIMANI

Timani er en helhetlig tilnærming til å synge og spille, laget for å gi deg økt bevissthet på de fysiske og mentale prosessene som foregår – både under øving og konsert.

Du lærer å analysere hvordan kroppen din bruker muskler og skjelett, bindevev og nervesystem når du bruker instrumentet ditt. Du får øvelser som bygger opp kroppen din, som gjør at du raskt forbedrer koordinasjon og energifordeling. Du vil få både en umiddelbar og en vedvarende opplevelse av at du synger eller spiller med forbedret klang, timing og frasering.

Målet med Timani er å kunne oppnå en kroppsbeherskelse som gir mulighet til å uttrykke sitt fulle musikalske potensiale uten unødige fysiske begrensninger.

 

Timani gir et unikt innblikk i det som foregår i musiseringen. Øvelsene er designet for å «vekke opp» fysisk erfaring og hukommelse, slik at man kan ta i bruk større deler av kroppens potensiale. Du vil merke økt stabilitet og kontroll, kjenne kraft og  fra aktive deler av kroppen, samt nødvendig avspenning i muskler som helst ikke skal arbeide når du synger eller spiller.

Timani kan hjelpe deg å forebygge skader og sykemeldinger forårsaket av feil muskelbruk, som ellers er høyst vanlig for musikere å gå igjennom i løpet av en karriere. Timani er ikke en behandling for skader som allerede har oppstått, men øvelsene kan i noen tilfeller hjelpe på symptomene.

Berglund er sertifisert Level 1 Timanilærer, og er i gang med Level 2 i skrivende stund . Les mer om Timani her.

STEMMEMASSASJE

Stemmemassasje er et begrep som i Danmark forbindes med Dorthe Kirkebække og Anne Rosing, to av Skandinavias få spesialister innen behandling og rehabilitering av sangere. I Sverige og Finland er Sirkka-Liisa Perkiö en pionér innen samme felt, med sin ReVoice Manuell Röstterapi , som har vokst fram gjennom 30 år med utdanning og behandlingserfaring. Nå har Norge fått sin første stemmemassør med kompetanse fra alle disse kildene.

Stemmens muskler gjør ikke arbeidet med å produsere lyd alene. Svært mange sanglige problemer skriver seg fra kroppens helhetlige tilstand, og kan behandles manuelt.

 

Stemmemassasje kan dramatisk endre tekniske problemer, både der og da, og med jevnlige behandlinger over tid. Massasjen gir kroppslig bevissthet, økt sirkulasjon og avspenning, og kan med fordel kombineres med Timani for oppøving av gunstig muskelbruk.

Berglund var og er fast klient hos Kirkebække, og er selv et godt eksempel på at stemmemassasje fungerer på forbedring av stemmehelse og sangteknikk. Hun har alltid massert elevene sine, fra de første undervisningstimene i 1999. Nå, etter utdanningen, kan sangere nyte godt av elementer fra ReVoice Röstmassage, Anne Rosing-instituttet, Axelsons Body Work School og direkte veiledning fra Kirkebække. Du kan lese mer om stemmemassasje her,  Anne Rosings arbeid og kurs her, og Revoice Röstmassage her.