TIMANI

Timani er en helhetlig tilnærming til å synge og spille, laget for å gi deg økt bevissthet på de fysiske og mentale prosessene som foregår – både under øving og konsert.

Du lærer å analysere hvordan kroppen din bruker muskler og skjelett, bindevev og nervesystem når du bruker instrumentet ditt. Du får øvelser som bygger opp kroppen din, som gjør at du raskt forbedrer koordinasjon og energifordeling. Du vil få både en umiddelbar og en vedvarende opplevelse av at du synger eller spiller med forbedret klang, timing og frasering.

Målet med Timani er å kunne oppnå en kroppsbeherskelse som gir mulighet til å uttrykke sitt fulle musikalske potensiale uten unødige fysiske begrensninger.

 

Timani gir et unikt innblikk i det som foregår i musiseringen. Øvelsene er designet for å «vekke opp» fysisk erfaring og hukommelse, slik at man kan ta i bruk større deler av kroppens potensiale. Du vil merke økt stabilitet og kontroll, kjenne kraft og  fra aktive deler av kroppen, samt nødvendig avspenning i muskler som helst ikke skal arbeide når du synger eller spiller.

Timani kan hjelpe deg å forebygge skader og sykemeldinger forårsaket av feil muskelbruk, som ellers er høyst vanlig for musikere å gå igjennom i løpet av en karriere. Timani er ikke en behandling for skader som allerede har oppstått, men øvelsene kan i noen tilfeller hjelpe på symptomene.

Berglund er sertifisert Level 1 Timanilærer, og er i gang med Level 2 i skrivende stund . Les mer om Timani her.

STEMMEMASSASJE

Stemmemassasje er et begrep som i Norge forbindes med danske Dorthe Kirkebække, en av Skandinavias få spesialister i behandling av sangeres unike belastningsskader. I Sverige og Finland er Sirkka-Liisa Perkiö en pionér innen samme felt, med sin ReVoice Manuell Röstterapi , som har vokst fram gjennom 30 år med utdanning og behandlingserfaring.

Stemmens muskler gjør ikke arbeidet med å produsere lyd alene. Svært mange sanglige problemer skriver seg fra kroppens helhetlige tilstand, og kan behandles manuelt.

 

En stemmemassør bruker sin erfaring og kunnskap til å avlaste muskulaturen rundt lydkilden, åpne bryst og rygg til friere innpust, og justere holdning med avspennende massasje i skuldre og nakke. Det kan også være behov i bukens støttemuskulatur, og i nedre rygg- og beinmuskler. Dybdekunnskap om slimhinner, bindevev, bihuler og tensegritet inngår i analysen av hver klient.

Stemmemassasje kan dramatisk endre tekniske problemer, både der og da, og med jevnlige behandlinger over tid. Massasjen gir kroppslig bevissthet, økt sirkulasjon og avspenning, og kan med fordel kombineres med Timani for oppøving av gunstig muskelbruk.

Berglund var og er fast klient hos Kirkebække, og er selv et godt eksempel på at stemmemassasje fungerer på forbedring av stemmehelse og sangteknikk. Hun har logget omkring 1700 massasjetimer i egen undervisningspraksis gjennom 17 år, og er i ferd med å bli stemmemassør selv. Utdanningsforløpet er i startfasen, og inkluderer elementer fra ReVoice Röstmassage, Axelsons Body Work School og direkte veiledning fra Kirkebække. Du kan lese mer om stemmemassasje her, og Revoice Röstmassage her.