PRESTASJONSMESTRING

Det er ikke bare nybegynnere som kan oppleve nervøsitet når de står på scenen. Man kan trygt si at de aller fleste profesjonelle sangere og musikere har erfaringer med redusert yteevne når det gjelder som mest. For noen virker prestasjonsangst, eller emosjonelt stress forbundet med konsertering, så vanskelig å takle at de heller slutter å synge/spille for andre.

Denne stressreaksjonen er høyst virkelig, ubehagelig, og skadelig for kroppen. Den gode nyheten er at den kan bearbeides og reduseres betraktelig, med forskjellige kroppslige og mentale øvelser. Berglund har selv strevd med prestasjonsangst gjennom hele sin utdanning og karriere, i tillegg til å hjelpe kolleger og studenter som plages av det samme.

Du som ønsker å redusere uønskede følelsesmessige og kroppslige reaksjoner (f.eks. skjelvinger, ukontrollert pust, svette), kan dra nytte av teknikker innen avspenning, mindfulness og såkalt emosjonell tilkobling. Disse kan læres, øves opp over tid og tas i bruk foran og under en prestasjonssituasjon.

BRAINSPOTTING & MIND DETOX

Disse to teknikkene er terapeutiske virkemidler, som kun utføres av sertifiserte behandlere. De kan brukes sammen eller hver for seg, for å hjelpe hjernen og kroppen med å jobbe seg igjennom emosjonell eller kroppslig smerte, traumer, dissosiasjon eller andre plager.

Behandlingene vil bli tilgjengelige hos Stemmespesialisten fra og med mars 2017 (brainspotting) og vår 2018 (Mind Detox).

Brainspotting

Brainspotting er en nevrofysiologisk metode som gir direkte tilgang til det autonome og limbiske nervesystemet, gjennom å fokusere blikket. Ved å jobbe med blikkontakt på såkalte “brain spots”, kan man finne fram til og lære å slippe tak i erfaringer og symptomer som er utenfor rekkevidde av den bevisste hjernen.

Et “brain spot” er en øyeposisjon som er linket til et område av hjernen, der en emosjonell erfaring er lagret i minnet. Dette kan klienten oppleve selv, men også verifiseres av terapeuten som observerer kroppens og ansiktets reaksjoner (f.eks. blunking, snufsing, rykninger etc).

Ved å holde blikket fiksert i “brain spot”-området, har man lokalisert et fysiologisk punkt i hjernen som holder informasjon om en spesifikk hendelse. Hjernen får selv arbeide med å løse opp spenningen som kroppen erfarer i kontakt med minnet. Brainspotting utnytter på denne måten kroppens medfødte selvkorrigerende evner, og kan ikke bare hjelpe hjernen med emosjonell smerte, men også redusere fysiske smerter og spenninger. Mer om brainspotting finner du her.

Mind Detox

Mind Detox er en teknikk som bringer de skjulte årsakene til problemer i kropp, sinn og følelsesliv inn i fokus. Den hjelper deg å oppdage og oppløse usunne oppfatninger om deg selv, som påvirker alle områder av livet – for eksempel helse, økonomi og relasjoner.

Mind Detox kan brukes til å klargjøre hvilke følelsesmessige episoder i livet som har formet disse oppfatningene av hvem du er og ikke er. Ut fra bevisstheten om både situasjonene og selvoppfatningen som fulgte med, viser teknikken deg vei til å helbrede de negative følelsene og legge de gamle hendelsene til hvile – som en del av din historie, men minnet blir fritt fra smerte og ubehag.

Kroppen helbredes også raskere når du gir slipp på gamle tanker og “trossystemer” og erstatter dem med nye. Ofte ser man at mennesker som bruker Mind Detox opplever mer tilfredshet med det de har, men også mer fremgang, ved å skifte ut selvoppfatningen. Les mer om Mind Detox her.

FORMIDLING & TOLKNING

Sanger skiller seg fra annen musikk på étt vesentlig punkt: De aller fleste av dem skal kommunisere en tekst – ikke bare rytme, melodi og harmoni – til et publikum. Det betyr at det kan være verdt å se nærmere på både tekst og publikum, for å gjøre formidlingen av budskapet så tydelig som mulig.

Hva handler teksten om?
Dette høres ut som et enkelt spørsmål å svare på, så lenge du synger på norsk eller engelsk… Noen ganger ligger det likevel mer mellom linjene, og i enkelte tradisjoner betyr ikke ord det de gjør i dag. For eksempel, en klassisk sang som nevner roser, handler sjelden om blomster…! Selv når du har oversatt og/eller tolket teksten og vet hvilke følelser du vil få fram, kan det være komplisert å få stemmen med på notene – bokstavelig talt. Her kan mye gjøres lettere med veiledning: Teksttolkning kan hjelpe deg teknisk, når du vet hva du ser etter.

Basic skuespillerteknikker, der du for eksempel lager deg en rolle og en bakgrunnshistorie, kan benyttes for å gjøre framføringen din enda mer troverdig. I tillegg er utenatlæring av teksten en supereffektiv disiplin, som vil gjøre det enklere både å synge og formidle. Alt dette kan du fordype deg i med Berglund som veileder.

Hvem er publikumet ditt?
Du synger kanskje mest for deg selv, men bare å tenke seg hvor man er og hvem som sitter i salen, kan gi både tekster og melodier ny farge og inspirasjon. En forståelse for scenografi og regi, selv om det er bare deg til stede på scenen, er nok en vinkel inn til kontakt med publikum – enten det er ekte eller imaginært!

Hos Stemmespesialisten er det et ønske og et mål å kunne tilby alle sangere og formidlere en mulighet hvert semester til å opptre foran et livepublikum. Med étt unntak har det vært arrangert halvårlige elevkonserter siden 2011, og det er alltid gratis å delta. Det ligger en unik mulighet til læring i å konfrontere sceneskrekken og “bare gjøre det” – så det oppfordres på det sterkeste til å benytte anledningen!