Det er blitt oktober, og ikke helt uforventet er det mange forkjølede mennesker der ute for tida. Selv har jeg fått besøk av en gammel bekjent, høst-hosten, som alltid tar med seg bestekompisen, hals-slim. Det kan være nokså utfordrende å synge med disse to romsterende i luftveiene. Nå er det fullstendig mulig å plages av slim uten å være syk, også, og det er kanskje enda mer fascinerende. Buckle up, baby – her kommer et innlegg om en av sangens ekleste realiteter..!
I sommer har jeg vært på to kurs der jeg lærte en hel del om slim i halsen – hva det er, hva det påvirkes av, og hva man kan gjøre med det. Informasjonen i denne teksten er hentet direkte fra stemmekirurg Stellan Hertegård og postdoktor i sang, Anne Rosing. Det første de begge påpeker, er at et liv uten slim ville vært mye verre. Om du blir lei av følelsen av “slør” på stemmen når du snakker eller synger, husk at det hadde vært direkte vondt hvis det ble for tørt der nede. En annen fin egenskap slimet har, er at det inneholder kroppens egen antibiotika – det er rett og slett bakteriedrepende. Slimet er definitivt din venn!
Når det gjelder stemmehelse, er det kvaliteten på slimet man er mest opptatt av. Selv om økt kvantitet forekommer, er det oftere den tykkere kvaliteten som er trøblete. Undersøkelser viser at tørre luftforhold, arbeids/treningsbelastning og for dårlig hydrering av kroppen, kan være med på å endre slimkvaliteten – og dermed forårsake hosting, harking og kremting på tykkere slim. Det vil altså si at luftfuktere i rom du oppholder deg mye i, mindre stress og nok vann å drikke kan redusere plagene. En naturlig “luftfukter”, som du alltid har tilgjengelig, er nesehulene. Om du puster inn gjennom nesa, blir luften naturlig varmet opp og fuktet. Du kan prøve å legge om innpusten i en periode om du vil sjekke – men anbefaler å vente hvis du er tett i nesa akkurat nå…
Har du lurt på hvor alt slimet kommer fra? Vel, er du noenlunde frisk, genererer kroppen din omtrent to liter slim i luftveiene hver dag. Jepp! To liter! Det utskilles i epiteliene, altså cellelagene i slimhinnene, i hele luftrøret. Noen kilder mener at det er størst produksjon i de falske stemmeleppene, som ligger like over de ekte (også kalt vocalismusklene, det er der lyden dannes). De ekte stemmeleppene har sine egne slimkjertler på undersiden i tillegg. Slimet som produseres, beveges oppover i luftrøret ved hjelp av flimmerhår. Det er altså meningen at slimet skal opp over strupehodet og over i svelget, det det skal ned i magen og tilintetgjøres sammen med bakterier, virus, støv og andre partikler det plukker opp på veien.
Fun fact: Noen av dere som har vært på stemmemassasje hos meg, har fått massasje på svelgsnørene (constrictor inferiori), altså musklene som svelger ned ved å skvise spiserøret litt sammen. Nesten alle har merket at de får massevis av slim å harke på umiddelbart etter massasjen. Dette kan være fordi vi har løsnet slim i luftrøret og flimmerhårene jobber overtid for å kvitte seg med restene – som svelget nå er klar for å takle med oppfriskede og myke muskler. For et genialt instinkt å ha!
Jeg får ofte spørsmål om det fins mat som påvirker slimproduksjonen, i positiv eller negativ forstand. Gjennom hele sangutdanningen min hørte jeg at melkeprodukter kan øke slimproduksjonen, og har tidligere frarådd alt fra yoghurt til brunost for elever – ja, sågar lagt ned forbud mot grøtspising på korseminar..! Det viser seg imidlertid at det ikke eksisterer forskning som kan bekrefte dette. Å spise øker naturlig slimproduksjonen i munnen og magen, ja, men melk skal visstnok ikke være verken bedre eller verre enn andre matvarer.
I dette spørsmålet anbefaler jeg at du prøver deg fram og ser hva kroppen din gir beskjed om. For meg, som er diabetiker, gir rask blodsukkerstigning opplevelsen av mer eller seigere slim i halsen. Derfor unngår jeg karbohydratrik mat så godt jeg kan når jeg underviser eller synger. Vi er til syvende og sist individer, og du kan være ditt eget forskningsprosjekt om du vil. Om du mistenker at en matvare kan innvirke på stemmen din, loggfør hva du spiser før øving og hvordan øvingen går. Etter en periode prøver du noe annet, og fortsetter loggføringen. Vær oppmerksom på at endringer ikke skjer over natta – gi en endring i rutine minst tre ukers prøvetid, før du trekker konklusjoner!
Til sist, et tips som funker for alle som står med uønsket slim på en øving: Ta en innpust, og pust ut med et lite “hopp” i mellomgulvet – det skal komme en kort “hhh!”-lyd fra munnen, som et støt. Svelg ned. Fikk du med deg en god dose slim ned i spiserøret? Bra! Nå tar det en stund før du får mer slim opp. Dette er en mye mer effektiv og sunnere taktikk enn å kremte. Ved kremting klasker du både ekte og falske stemmelepper mot hverandre og får dem til å produsere enda mer slim. Husk også at ÉN sånn støt-utpust er nok, fordi du får et ganske heftig lufttrykk på stemmen din. Om du gjør flere, risikerer du å tørke ut slimhinnene litt, noe som kan gjøre deg hes.
Og du: Det er ikke farlig å ignorere slimet, og bare fortsette å synge. Som oftest forsvinner det vekk fra den delen av stemmeleppene som vibrerer og lager lyd, og venter med å komme opp til du tar pause.
Lykke til med sang-høsten – send gjerne en mail om du lurer på noe, eller for å foreslå emner du syns jeg bør skrive om! Adressen er maria@stemmespesialisten.no .
Tusen takkhhh! Dette var nyttig. Det skal jeg prøve. Må sjekke ut hvor mye kraft jeg trenger, har en diagnose hvor jeg produserer ekstra slim (tro det eller ei) og likevel prøver å synge. Det er en utfordring og det blir mye hosting i perioder, også for å få ut luft grunnet lungesykdommer. Men gi opp syngingen? Ikke et alternativ! Gog helg fra nord, Maria 😎