Hvis du har vært innom nettsiden til Stemmespesialisten, har du nok fått med deg at det skjer mer enn sang i lokalene på Rosenhoff. Vi har tatt en prat med opphavskvinne Maria Berglund – og siden staben hos Stemmespesialisten foreløpig består av én person, lar vi hennes alter ego, Mia von Guldbrandsen, stå for spørsmålene…
Guldbrandsen: Så hyggelig at du har bestemt deg for å blogge, Maria! Kan du aller først forklare hvordan du fikk ideen til Stemmebloggen?
Berglund: Jeg har hatt en facebook-gruppe en god stund, der jeg har delt videoer, tips og inspirasjon med sangelevene mine. En dag sa en av dem: -Dette skulle jo vært tilgjengelig for alle! Og dermed var ideen født. Navnet Stemmebloggen ble det logiske valget, når innholdet skal handle om sang og stemmebruk, pluss de andre tingene jeg underviser og veileder i – som alle har effekt på stemmen.
G: Jeg trodde du bare drev og masserte folk, jeg…
B: Ja, så feil kan man ta! (ler) Det er mye mer i kompetanse-sekken min enn massasje – eller utøvende klassisk sang, for den del. Jeg vil gjerne favne både dypt og bredt, som sangpedagog, korinstruktør, manuell behandler og coach – fordi mange av feltene som omhandler stemme, overlapper hverandre. Heldigvis begynner jeg å nå en så anselig alder at jeg kan påberope meg dybde, selv når jeg bruker mye tid og fokus på bredde.
G: Det er ganske heftig å kalle seg “spesialist”. Må man ikke være lege eller logoped for å være stemmespesialist?
B: Jeg tror det fins mer enn én profesjon som kan være spesialist på stemmen. For min del handler navnet om hva jeg ønsker å bli, og hva jeg ønsker at bedriften min skal kunne tilby. Det er ennå mange kurs og utdanninger jeg har lyst til å fullføre, før jeg er komfortabel med påstanden om at jeg er en spesialist. Men det er fint å ha noe å strekke seg etter!
G: Du har tydeligvis langsiktige planer for Stemmespesialsiten. Hva ser du for deg at bedriften skal by på?
B: Jeg ser et behov for et senter der man kan få hjelp med ALLE elementene i sang, altså både det rent tekniske, det fysiske og det mentale – i tillegg til å lage og uttrykke musikk, naturligvis. Jeg har lyst til å samle folk med kompetanse på stemme, musikkutøving og kropp under ett tak, der kunder kan få kyndig vurdering av hva slags veiledning de trenger for å nå målene sine. Og da vil det være kort vei til behandlere, trenere og sanglærere som kan gi akkurat det sangeren har behov for.
G: Har ikke de store utdanningsinstitusjonene dekket dette allerede?
B: Til en viss grad, ja. Men fremdeles opplever enkelte at det de får, for eksempel av prestasjonsmestring eller hjelp med fysiske begrensninger, er for tynt. Der ønsker jeg å bidra med et supplement. I tillegg har vi de som jobber med å komme inn på en sangutdanning – jeg håper flere av dem vil kunne legge et godt og varig grunnlag hos Stemmespesialisten.
G: Og alle som skal bruke stemmen sin, skal vel kanskje ikke studere musikk på heltid?
B: Hehe, nei, det har du rett i. Det er definitivt verdt å investere i stemmen sin selv om man ikke skal være utøvende kunstner..! Faktisk er det ganske mange korsangere som kommer til Stemmespesialisten for å få hjelp. Flere opplever at stemmen som har fungert i årevis, plutselig har problemer eller lyder annerledes. Det er mye som kan gjøres for å få den tilbake på sporet. Mange finner et helt nytt “spor”, der stemmen fungerer mye bedre enn før, eller det kommer ut en solist-stemme som de får lyst til å bruke mer. Dét er gøy å være med på.
G: Jeg har hørt rykter om at du kan bli ganske gira…
B: *rødmer* Ja, jeg er en entusiastisk sjel. Som oftest tror jeg det er en god egenskap, selv om det er litt galskap å bli så nerdete. Ingen er noensinne i tvil om at jeg elsker det jeg driver med, i hvert fall!
G: Men Stemmespesialisten skal ikke være bare deg i all evighet?
B: Nei, planen er å bygge ut virksomheten med flere pedagoger, massører og veiledere på sikt. Jeg har flere navn på blokka som jeg ønsker å få inn allerede, folk som er like nysgjerrige på kropp og stemme som meg…!
G: Dette med kropp er blitt viktig for deg, virker det som?
B: Veldig. Kroppen er jo selve instrumentet for oss sangere. Og det tror jeg alle sanglærere sier til elevene sine, men budskapet er større og mer individuelt enn “du må trene” eller “du må bruke kroppen når du synger”. HVORDAN? Hvis du ikke får gode, tydelige svar på det, er det på tide å skifte sanglærer. Også hvis det du har lært å gjøre, ikke tar deg dit du vil – da mangler det noen elementer.
G: Du får det til å høres kjempevanskelig ut å synge…
B: Det er ikke nødvendigvis så vanskelig å synge, men det er vanskelig å skulle gjøre det lenge av gangen. For eksempel så lenge av gangen at du skal leve av det. Talent går bare ti prosent av veien, resten trenger du et helt team for, akkurat som toppidrettsutøverne. Tenk på sanglæreren din som en PT for stemmen. Er det ikke ganske lurt hvis PT’en din også kan massere, gi råd om kosthold og mental trening? Det er sånn jeg vil at Stemmespesialisten skal fungere.
G: Kostholdsråd?! Skal du begynne med dét også?
B: Neida..! Men i overført betydning – hvis sangere var toppidrettsutøvere ville det vært selvsagt å få råd om ALT. Også mat.
G: Da håper jeg mange vil bli inspirert til å ta i mot ekspertisen. Så, til sist må jeg spørre: hvorfor heter ditt alter ego Mia von Guldbrandsen, egentlig..?
B: Det har vært pappas kjælenavn på meg siden jeg var tre-fire år gammel. Pappa snakket alltid tøysete og koselig til Mia von Guldbrandsen, og det tror jeg er fint å bli minnet på – at det er lov å tøyse, selv når man skal være spesialist. Eventuelt proff og kul samtidig.